Pór
Nemá tak typický tvar, jakým se honosí dva nejbližší příbuzní – česnek a cibule, přesto je pórek zařazován do cibulové zeleniny.
Nad cibulovitým širším podzemním stonkem pór vytváří velmi bohatou růžici plochých listů. Ty jsou také zásobárnou výborné dužiny a obsahují řadu minerálních látek, vitamínů a esenciálních látek, které dávají póru typickou vůni a šťavnatost. Sortiment póru je široký, tradiční jsou póry ozimé, odolné k mrazům hluboko pod nulou. Existují také odrůdy podzimní a letní.
Má močopudné účinky, jeho konzumace se doporučuje při léčbě revmatu, dny a při snižování cholesterolu. Příznivě působí na cévní a trávicí soustavu a podporuje mozkovou činnost, rovněž ovlivňuje činnost imunitního systému a pomáhá k hojení ran – má antibakteriální, protivirové a protikvasinkové účinky.