Že znáte jen pekingské zelí? Zkuste si letos vysadit i jiné druhy asijských zelenin - 1.část
V našich klimatických podmínkách se jim daří velmi dobře, rychle rostou, jejich předností je krátká vegetační doba, nejsou náročné na pěstování. Chuť mohou mít různou, od nevýrazné nebo jemné, až po pikantně hořčičnou. Nesvědčí jim však horké letní dny, při dlouhém dni vybíhají do květu, vhodným termínem pro jejich výsev je tudíž léto, sklizeň probíhá pak na podzim. Ze škůdců je nejčastěji ohrožují dřepčíci, klíčící porost dokážou zcela zničit.
Asijským druhům zeleniny vyhovuje půda dobře zásobená živinami a pravidelná zálivka. Jestliže chcete sklízet i v pozdním podzimu, zakryjte zeleninu netkanou textilií, lehký mrazík rostliny nezničí. Textilii využijete i u klíčících rostlin, přikrytím je ochráníte před nezvanými návštěvníky. Sklízet je možné buď celé rostliny, nebo je lze seříznout 3–5 cm nad povrchem půdy tak, aby zůstalo středové srdéčko nepoškozené, pak spolehlivě obrostou a vy se můžete těšit na druhou sklizeň.
Nejčastěji se u nás z asijských zelenin pěstuje pekingské zelí. Výtečných druhů je však na výběr více.
Druhy asijské zeleniny
Pak Choi je druh čínského zelí, který obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Nejčastěji se s ním setkáte v různých asijských pokrmech jako jsou saláty, polévky či jarní závitky. Obsahuje vitamín A, B, C a K, vápník, železo, lutein a vlákninu. Jedná se o skvělý antioxidant, který je velmi nutričně výživný a navíc obsahuje málo kalorií. Má krátké masivní stonky světle zelené až bílé barvy. Různě barevné listy jsou lesklé, hladké a často mají vroubkování. Pak Choi je podobný mangoldu, jeho chuť je však lehce nahořklá s nádechem čínského zelí.
Tatsoi, známá také pod názvem Rosetten Pak Choi, je méně známým druhem asijské zeleniny. Jedná se o rostlinu kompaktního vzrůstu, která má listy ve tvaru růžice, které se sklízejí celé. Má jemnou strukturu i chuť. Hodí se jak k přímé konzumaci, tak i k tepelné úpravě. Listy lze zpracovat podobně jako špenát. Tatsoi je velmi odolnou a výnosnou asijskou zeleninou, která je bohatá na beta-karoten, vitamín A, C a K, vápník, fosfor, železo a draslík.
Namenia je chutná, netradiční zelenina, která se vyznačuje velmi dobrým výnosem. Při hustém výsevu a časném řezu můžete tuto lahodnou řapíkatou zeleninu sklízet několikrát. Je vhodná k rychlení a pro studenou či teplou kuchyni. Křupavé listy se v kuchyni zpracovávají podobně jako listy špenátu. Díky obsahu hořčičných olejů má namenia lehce pálivou chuť.