Využití a výhody petrželky
O petrželi našli historikové první zmínky již ve 3. století, kdy byla petržel uvedena jako koření v římské kuchařské rukověti. Původem je z vyšších poloh Středomoří, kde dosud planě roste. Již od 16. století se rozlišují kořenové a naťové typy a tehdy byla poprvé izolována i petrželová silice. Ve staročeské kuchyni se její nať používala do omáček, tvořila také součást nádivek a tradičních vaječných velikonočních pokrmů.
Pro stálý přísun voňavé čerstvé natě se petrželka vysévá ve dvou fázích – poprvé na jaře pro letní a podzimní sklizeň a podruhé v polovině léta, abyste měli dostatek natí během zimy a na jaře. Pěstovat lze totiž i za oknem v květináči a sklízet se dá tak celoročně.
Využití a výhody petrželky
Účinnou látkou petržele jsou silice. List navíc obsahuje větší množství kyseliny listové. Využitelná je v podstatě celá rostlina. Kořen, listy i semena obsahují příznivé silice v léčivém množství.
Petržel obsahuje 85 % vody, ale její vláknina je tak tuhá, že k přípravě na vitaminy a minerály bohaté šťávy je nutné důkladné rozmělnění. Dále je bohatá na draslík, vápník, hořčík, mangan, železo a chlór, provitamin A, vitaminy B. Silice pomáhají při nemocích ledvin, močového měchýře, ledvinových kolik, při problémech s močovými kameny, po zánětu prostaty (předstojné žlázy), při menstruačních potížích, střevní kolice. V neposlední řadě působí na rozšíření artérií, čímž nepatrně snižuje krevní tlak. Je výborným vnitřním prostředkem k pročištění pleti.
Lze ji přidat skoro do všech pokrmů, polévek, smetanových a houbových omáček, sekaných, dušených a pečených mas, nádivek, salátů, ke zdobení obložených chlebíčků a podobných lahůdek, i lžíci nebo dvě do houskových knedlíků. V úměrných dávkách je petrželka každodenní zdravou součástí jídel kuchyní mnoha národů.