Co vás zajímá?

Výsadba česneku na podzim

Česnek je tradiční českou přísadou v mnoha pokrmech. Už v 19. století byly objeveny jeho léčivé účinky a i dnes se používá k léčbě mnoha zdravotních potížích. Jak je to i u jiné zeleniny a ovoce, vlastně vypěstovaný česnek chutná nejlépe. Při správném postupu a péči si můžete zajistit vysoký výnos. Nezapomeňte si včas koupit a připravit sadbový česnek na výsadbu!

Podle typu dané odrůdy lze česnek sázet na jaře nebo na podzim. Při podzimní výsadbě závisí hodně na teplotách. Česnek se musí sázet těsně před tím, než půda zmrzne, tedy ještě předtím, než teploty trvale klesnou pod 9 °C. Snižuje se tím tak možnost napadení česneku fuzariovou chorobou, která způsobuje vadnutí a odumírání rostlin. Navíc podzimní sadba bývá mnohem výnosnější.

Vyberte si kvalitní sadbu, kterou rozdělte na stroužky. Vybírejte pouze zdravé a nezapomeňte je před samotnou výsadbou namořit. Připravte si připravek s obsahem síry, do kterého stroužky namočíte. Ty ponechte v roztoku přibližně 6 až 12 hodin. Poté je vyjměte a nechte oschnout.

Česneku se daří v středně těžkých, hlinitých půdách se středně vysokým obsahem živin. Nemá rád přímé hnojení organickými hnojivy a přehnojování dusíkem. Hnojit ho lze sirnatými hnojivy.

Stanoviště by mělo být teplé, slunné a vzdušné. Česnek se nesází opakovaně na stejné místo a to ani po jiných cibulovinách alespoň 4 roky. Pokud byla sadba napadena chorobou či plísní, doba se prodlužuje na minimálně 8 let.

Hloubka výsadby je přibližně 6–8 cm a vzdálenost mezi sadbou 25–50 cm. Obecně však platí, čím dříve budete česnek sázet, tím by měla být hloubka větší. V prosincové výsadbě postačí pouze 4 cm.

Paličák se sklízí v době, kdy jim zbývá pět dužnatých listů, které mohou být i žluté. Sklizeň nepaličáku se provádí tehdy, kdy je přibližně polovina rostlin má nať položenou na zemi.

Následně se suší i s natí nebo alespoň s její podstatnou částí. Rostliny svažte do svazku a rozvěste je na zastíněné místo, kde proudí dobře vzduch. Tento proces trvá minimálně jeden měsíc. Až budou česneky vysušené, odřízněte nať přibližně 3 cm nad cibulí a zkraťte kořeny na 0,5 cm.

Podobné články

Menu

Menu