Co vás zajímá?

Sázíme a pěstujeme - Petržel

První zmínky o petrželi našli historikové již ve 3. století, kdy byla petržel uvedena jako koření v římské kuchařské rukověti. Pochází z vyšších poloh Středomoří, kde dosud planě roste. Již od 16. století se rozlišují kořenové a naťové typy a tehdy byla poprvé izolována i petrželová silice. Ve staročeské kuchyni se její nať používala do omáček, tvořila také součást nádivek a tradičních vaječných velikonočních pokrmů.

I dnes má petrželka široké uplatnění v kuchyni. Nejvíce se používá do polévek a vývarů, ale je součástí i omáček, zálivek, nádivek, mletého masa nebo se s ní sype vařená zelenina. Navíc je petrželka i zdraví prospěšná. Její hlavní účinnou látkou jsou silice, které pomáhají při různých problémech.

Pěstování

Pro letní a podzimní sklizeň semena vysejte na jaře a podruhé v polovině léta, abyste měli dostatek nati během zimy. Můžete ji také pěstovat za oknem v květináči a sklízet celoročně. Petrželi se bude dařit na slunném nebo částečně zastíněném stanovišti. Na zimu ji pěstujte na chráněném jižním stanovišti. Půdu potřebuje propustnou a úrodnou. Letní výsevy je nutné přistínit a půdu pečlivě zavlažovat, aby se podpořilo klíčení a růst.

Před výsevem zapracujte do půdy trochu vyzrálého kompostu nebo hnoje. Semena vysejte do rýhy 5 mm hluboko přímo na konečné stanoviště. Abyste mohli řádky s petrželkou okopávat a zbavovat plevelů, můžete do nich současně s petrželkou vysít pár salátů nebo ředkviček, které klíčí do týdne. Klíčí poměrně dlouho, pravidelně ji jemně zavlažujte, aby půda nevyschla, než se objeví první rostlinky. Po vzejití rostlinky vyjednoťte na 6­8 cm, poté ještě jednou na 25 cm. Než se petržel rozroste, sklízejte jen pár snítek z každé rostliny. Stonky vybíhající do květu odstřihněte. Od poloviny léta lze sklízet petrželku na sušení a mražení.

Tip

Na zimní měsíce lze petrželku nasušit nebo zamrazit.

Podobné články

Menu

Menu