Sázíme a pěstujeme - Petržel
První zmínky o petrželi našli historikové již ve 3. století, kdy byla petržel uvedena jako koření v římské kuchařské rukověti. Pochází z vyšších poloh Středomoří, kde dosud planě roste. Již od 16. století se rozlišují kořenové a naťové typy a tehdy byla poprvé izolována i petrželová silice. Ve staročeské kuchyni se její nať používala do omáček, tvořila také součást nádivek a tradičních vaječných velikonočních pokrmů.
I dnes má petrželka široké uplatnění v kuchyni. Nejvíce se používá do polévek a vývarů, ale je součástí i omáček, zálivek, nádivek, mletého masa nebo se s ní sype vařená zelenina. Navíc je petrželka i zdraví prospěšná. Její hlavní účinnou látkou jsou silice, které pomáhají při různých problémech.
Pěstování
Pro letní a podzimní sklizeň semena vysejte na jaře a podruhé v polovině léta, abyste měli dostatek nati během zimy. Můžete ji také pěstovat za oknem v květináči a sklízet celoročně. Petrželi se bude dařit na slunném nebo částečně zastíněném stanovišti. Na zimu ji pěstujte na chráněném jižním stanovišti. Půdu potřebuje propustnou a úrodnou. Letní výsevy je nutné přistínit a půdu pečlivě zavlažovat, aby se podpořilo klíčení a růst.
Před výsevem zapracujte do půdy trochu vyzrálého kompostu nebo hnoje. Semena vysejte do rýhy 5 mm hluboko přímo na konečné stanoviště. Abyste mohli řádky s petrželkou okopávat a zbavovat plevelů, můžete do nich současně s petrželkou vysít pár salátů nebo ředkviček, které klíčí do týdne. Klíčí poměrně dlouho, pravidelně ji jemně zavlažujte, aby půda nevyschla, než se objeví první rostlinky. Po vzejití rostlinky vyjednoťte na 68 cm, poté ještě jednou na 25 cm. Než se petržel rozroste, sklízejte jen pár snítek z každé rostliny. Stonky vybíhající do květu odstřihněte. Od poloviny léta lze sklízet petrželku na sušení a mražení.
Tip
Na zimní měsíce lze petrželku nasušit nebo zamrazit.