Sázíme a pěstujeme - Okurky
Okurky jsou oblíbenou českou zeleninou – jsou zdravé, dobré, v letních vedrech osvěžující, a proto se právem staly nekorunovanými královnami letní zeleninové zahrady. Základní dělení je na menší nakládačky, které se hlavně nakládají a větší salátovky, ideální do salátů, ale do i teplé kuchyně. Existují i okrasné kultivary, které se ovšem nehodí ke konzumaci. Okurky mají minimum kalorií a díky obsahu draslíku skvěle odvodňují, což ocení každý, kdo chce hubnout.
Okurkám (Cucumis sativus) se nejlépe daří na slunných, teplých a před větrem chráněných místech s úrodnou, ne příliš těžkou půdou s dostatkem vápníku. Okurky jsou plodiny náročné na živiny, vyžadují bohaté hnojení uleželým chlévským hnojem. Nesnáší mokré a těžké půdy, protože kořeny rostlin pak trpí houbovými chorobami a uhnívají, což má negativní vliv i na tvorbu květů. Jako předplodina nejsou pro okurky vhodné brambory, které trpí podobnými chorobami. Po jahodách okurky také raději nedávejte. V sousedství by neměly být vysazeny rajčata, ředkvičky, brambory a zelí. Vhodnými společníky jsou naopak hrách, fazole, hlávkový salát, celer, mrkev, červená řepa a cibule. Okurky jsou původně tropickými liánami, které jsou zvyklé na vyšší teploty. Svědčí jim vertikální pěstování, kdy se pnou po síti. Velmi dobře pak prospívají, okurky jsou lépe vybarvené a kvalitnější, sklizeň je snadnější a přehlednější, a v neposlední řadě jde o úsporu místa na záhoně či ve skleníku.
S výsevem i výsadbou okurek vyčkejte, až se půda dostatečně prohřeje. Okurka zasetá do teplé a vlhké půdy, přikrytá kvalitním kompostem vzejde za týden, a často pak předběhne v růstu i vývoji okurky předpěstované. Vyplatí se pokrytí záhonu pásem černé netkané textilie, která udržuje stabilní teplotu, zabraňuje prorůstání plevelů, propouští vodu, plody díky ní ani po deštích neleží na zemi a neznečistí je tedy rozbahněná zemina. Při poklesu pod 15 °C rostlina omezuje nasazování plodů, pod 10 °C dokonce přestane nasazovat plody úplně. V případě předpovědi nižších nočních teplot záhon přikryjte fólií nebo rostlinky obložte slámou či mulčem.
Během vegetace záhony udržujte bez plevelů a kolem rostlin půdu kypřete. Zálivka musí být pravidelná, nejlépe ráno ke kořenům, abyste zabránili pokropení listů. Poté, co rostlinky vzrostou, zaštipujte je za pátým listem, později zaštípněte také postranní výhonky, tím urychlíte vývoj plodů, které pravidelně sklízejte probírkou, aby nepřezrály. Včasná sklizeň vede k další násadě květů a plodů.
Okurky mají široké využití v kuchyni. Lze je konzumovat syrové v čerstvě připravených salátech či jen tak okusovat s domácím dipem, zavařit je či z nich připravit limonádu, která nám v průběhu dne dodá potřebnou energii. Své uplatnění nalezly také v lidovém léčitelství. Šťáva z okurky pomáhá redukovat známky stárnutí pleti nebo také projevy celulitidy.