Sázíme a pěstujeme - Katrán přímořský
Katrán je brukvovitá zelenina, která sčítá okolo 35 druhů, z nichž některé se pěstují jako letničky či trvalky. Dříve se rostlina pěstovala jako užitková zeleninu, dnes ji někteří zahrádkáři pěstují jako okrasnou rostlinu.
Katrán přímořský neboli mořská kapusta je mrazuvzdorná rostlina, původem z pobřežní oblasti Evropy. V závislosti na pěstebních podmínkách může dorůstat různých výšek, nejčastěji však 80 cm. Od května až do července kvete bílými, silně aromatickými květy.
Tato zajímavá zelenina se vyznačuje vysokým obsahem zdraví prospěšných látek, které mají pozitivní vliv na imunitní systém. Obsahuje vlákninu, minerální látky a vitamín C.
Pěstování
Výsev semen probíhá na jaře či na podzim. Před samotným výsevem je nutné narušit samotný obal semen, ta poté klíčí zhruba 2–8 týdnů. Vzrostlé sazenice rozesaďte do sponu 60 x 60 cm. Stanoviště volte slunečné až polostinné s dobře propustnou, písčitou a výživnou půdou. Protože přirozeně roste na oblázkových plážích, nevadí rostlině ani zasolení substrátu. Zálivka by měla být pravidelná, v zimě ji pak omezte a rostlinu zakryjte slámou či listím.
Nezapomínejte květy pravidelně odstraňovat, jinak bude mít rostlina hořkou chuť.
Brzy zjara lze sklízet mladé listy, řapíky a mladé stonky. Ty lze v kuchyni zpracovat podobně jako chřest. Ke konzumaci jsou vhodná i nerozvinutá květenství, která se připravují jako brokolice.