Co vás zajímá?

Růžičková kapusta, zelenina plná vitaminů a minerálů

V zimě je pro organismus nejlepší kořenová zelenina, která se sklidila na podzim. V jídelníčku by však nemělo chybět ani zelí či kapusta. Pro mnohé nepatří kapusta k nejoblíbenějším pokrmům, proto je skvělou alternativou růžičková kapusta. Ta má mnohem jemnější chuť a je velmi snadno z ní připravíte rozličné pokrmy.

Růžičková kapusta patří stejně jako hlávkové zelí, kapusta, kedlubna, květák, brokolice ke kultivarům brukve zelné (Brassica oleracea). Na vrcholu rostliny vyrůstají listy s dlouhými řapíky a pupeny, tzv. růžičky, které jsou hlavním důvodem pěstování růžičkové kapusty. Jedná se o jednu z mála zelenin, která vydrží na záhonu i přes zimu, navíc není na pěstování téměř náročná.

Sklizeň kapustiček probíhá v době, kdy jsou růžičky velké jako vlašský ořech. Větší bývají tvrdé a nahořklé. Nejčastěji se sklízí od října až do dubna dalšího roku. Nezapomínejte odstraňovat svrchní poškozené listy a odkrajujte košťál. V ledničce by se měla pak růžičková kapusta uchovávat maximálně 2–3 dny. V mrazáku pak vydrží po dobu 6–9 měsíců. Doporučujeme před zmrazením růžičky krátce povařit a následně zchladit ve studené vodě.

Kapusta je výborným zdrojem různých vitamínů a minerálů. Je bohatá na vitamíny A, C, E a hlavně vitamíny skupiny B. Nejvýznamnějším je B1 neboli thiamin, který je významný pro duševní svěžest, odolnost proti stresu i fyzickou výkonnost. Díky vysokému obsahu draslíku také pomáhá odvodňovat a detoxikovat organismus a hodí se při hubnutí. Obsahuje i kyselinu listovou. Vitamín C zase podporuje naši imunitu, která je kvůli nedostatku jeho přísunu v zimě často oslabená. Tělu dodává minerální látky, jako je draslík, hořčík, vápník, fosfor a síra. Obsažená vláknina prospívá vylučování, působí proti zácpě a čistí střeva.

Tip

Růžičkovou kapustu můžete připravit hned na několik způsobů. Pečenou, dušenou či orestovanou na másle ji můžete podávat jako přílohu k masu. Skvělá je i polévka nebo také čerstvý salát společně s jinou zeleninou.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu