Co vás zajímá?

Plané rostliny a jejich využití

Zdraví prospěšnými látkami, vitaminy a minerály jsou na jaře nabité mladé lístky i výhonky planých rostlin, navíc jsou jemné, křehké a skvěle chutnají.

Plané rostliny můžete v jarním období využít pro očistu organismu. Právě na toto období se doporučuje zařadit očistné kúry a půsty. Pokud se však na půst necítíte, můžete přidat pár bylinek do jídelníčku. Obyčejné luční bylinky výborně dochutí i chléb namazaný máslem či čerstvým sýrem.

Pro sběr jarních lístků planých bylinek si vybírejte vždy jen čisté lokality, nejlépe na vlastní zahradě nebo v přírodě. Nevhodný je sběr podél cest, chodníků a silnic. Lístky sbírejte pokud možno krátce před konzumací, dlouhé skladování se nedoporučuje a před použitím bylinky dobře opláchněte pod tekoucí vodou. Nesbírejte byliny, u kterých si nejste jisti, sbírejte jen ty, které doopravdy znáte!

Druhy planých rostlin

Ptačinec žabinec (Stellaria media) je zahrádkáři vnímán spíše jako úporný plevel, může však být i zdravou lahůdkou. Konzumovat se dá v podstatě celoročně, mladé výhonky často najdete v přírodě i v zimě. Chutné jsou do doby, než začne rostlina kvést a tvořit semena. Starší rostliny nejsou tak křehké a jejich chuť může být lehce nahořklá. Rostliny mají vysoký obsah vitaminů C a E, tříslovin, hořčin a saponinů, dále se v nich nacházejí karoten a minerální soli s obsahem draslíku a hořčíku. Připravit ho můžete jako salát, nebo jej použít jako přísadu do jiného salátu z libovolné zeleniny či těstovin.

Nejen půvabnou květinou, ale i cennou jarní surovinou je sedmikráska chudobka (Bellis perennis). Obsahuje vitamin C, minerální látky, organické kyseliny, flavonoidy, inulin a další cenné látky. V kuchyni používejte jen mladé lístky a květy, které na sebe na jaře nedají dlouho čekat a na zahradě se objevují mezi prvními.

Svou pozornost věnujte také popenci břečťanovitému (Glechoma hederacea). Stejně jako všechny jarní rostliny obsahuje vitaminy A a C, minerální a biologicky aktivní látky. Lístky popence musíte velmi jemně posekat, jelikož jsou drsné, zejména neprojdou–li tepelnou úpravou. Popenec je také skvělý do všech salátů a do vaječných pokrmů, pro svou kořenitou chuť jej naše babičky přidávaly i do polévek.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu