Co vás zajímá?

Opuncie - kvetoucí kaktus, který plodí lahodné plody

Původně se tato rostlina vyskytovala ve Střední Americe, po objevení Ameriky se rozšířila do Středozemí a poté do ostatních částí světa. S pěstováním za účelem získání lahodných plodů se začalo v Mexiku.

Opuncie se řadí mezi kvetoucí kaktusy, které mohou dorůst až do čtyřmetrové výšky. Plod naleznete na konci plochých listů, jeho tvar je oválný a dlouhý kolem 10 centimetrů. Barva plodu je od zelené až po žlutou, celá slupka je poseta ostrými trny, které se mohou nepříjemně zabodnout do ruky. Dužina je velmi sladká, šťavnatá a bohatá na vitamíny.

Pěstování opuncií rozhodně není nic složitého. Půda, ve které budete opuncii pěstovat, by měla být více štěrkovitá. Stejně jako ostatní kaktusy, je i opuncie zvyklá na dlouhé období sucha, se zálivkou si hlavu tedy příliš lámat nemusíte. Nutností je ale dostatek světla a tepla, v letních měsících jí tak naprosto bez problému můžete dát na přímé slunce. Zálivku zvyšte pouze ve chvíli, kdy opuncie začíná mírně kvést. V obchodech se lze setkat i pouze s okrasnými opunciemi, které mohou venku bez problémů přezimovat. Jejich plody jsou ale o poznání menší a rozhodně se nehodí ke konzumaci.

Plody opuncií se nejčastěji konzumují syrové. Konzumovat se dá podobně jako kiwi, rozkrojit a vyjíst pomocí lžičky, nebo můžete slupku oloupat a plody nakrájet na kousky. Semínka se také konzumují, nemusíte je z dužiny odstraňovat. V případě, že byste dužiny zkonzumovali velké množství, mohlo by u některých lidí dojít k zažívacím potížím.

Opuncie obsahuje řadu prospěšných látek, například vápník, draslík, fosfor, sodík a v neposlední řadě také vitamín C. Je ideální pro zlepšení zažívání, či jako prevence proti chřipce. Doporučuje se také pro osoby držící redukční dietu. Své místo má i v kosmetickém průmyslu, přidává se například do krémů, šampónů, nebo mýdel.

Podobné články

Menu

Menu