Mezinárodní den mrkve - Vypěstujte si mrkev s námi
Mezinárodní den mrkve, který připadá na 4. dubna, je skvělou příležitostí oslavit jednu z nejvíce univerzálních a zdravých zelenin, kterou máme. Ačkoliv to může znít jako něco nevýznamného, je to skvělá výmluva, proč si mrkve znovu vychutnat nebo vyzkoušet nový recept s mrkví.
Mrkve jsou nejen chutné samy o sobě, ať už syrové nebo vařené, ale díky své všestrannosti lze s nimi opravdu kreativně pracovat. Mohou být součástí receptů na snídani, oběd, večeře, svačiny i dezerty, takže možností, jak si toto výživné potravinářské zboží užít, je opravdu mnoho. Například mrkve lze použít k přípravě smoothie, polévek, salátů, smažených jídel, těstovin a dokonce i mrkvového dortu pro sladký závěr.
Kromě vyzkoušení nových receptů s mrkví můžete oslavit tento den také tím, že se dozvíte více o různých typech mrkví. Kromě standardních dlouhých, štíhlých a oranžových mrkví existují i mrkve v různých barvách, včetně fialové, žluté a bílé. Další možností, jak oslavit tento den, je vypěstovat si vlastní mrkev.
A jak na pěstování?
Semena se vysévají přímo na venkovní záhon od března do dubna, přičemž hloubka výsevu by měla být 1–2 cm a ideální spon je 30 x 15 cm. Stanoviště by mělo být slunečné a půda neutrální až slabě zásaditá s dostatkem živin. Mrkve je třeba pravidelně a dostatečně zalévat, ale nedoporučuje se hnojení přímo hnojem a pěstování v kameninové půdě.