Máte rádi koprovku?
Kopr je voňavým kořením i léčivou rostlinou, dodá říz mnoha různým pokrmům a neměl by proto chybět v žádné zahrádce. Lze ho pěstovat i v truhlíku na balkoně a využití najde jak vonná nať, tak i semena.
Kopr vonný (Anethum graveolens) je oblíbená pěstitelsky nenáročná aromatická letnička z čeledi okoličnatých, kterou využívá od pradávna nejen evropská, ale i indická kuchyně a medicína. Byl oblíbený již ve starověkém Egyptě.
Pěstuje se jako jednoletá bylina a daří se mu nejlépe na slunečném stanovišti s propustnou půdou a dostatečnou zálivkou. Sluneční paprsky podpoří jeho bujný růst a silné aroma. Jsou vyšlechtěny různě vysoké kultivary, některé až přes metr vysoké, ty ke svému růstu potřebují i závětrné místo, případně oporu, aby nedocházelo k lámání stonků, které jsou poměrně křehké.
Kopr lze využít nejen do již zmiňované koprové omáčky, ale i na různé úpravy ryb, pokrmy z vajec či brambor, saláty apod. Přidáváme ho až na konci tepelné úpravy pokrmů, aby neztratil vůni a chuť.
Kopr v neposlední řadě prospívá také zdraví. Využít ho můžeme i pro přípravu domácí přírodní kosmetiky, kde si své uplatnění najdou i zralá semena kopru. Do láku na zavařování okurek, žitného chleba, pro přípravu čaje, který působí proti plynatosti. Kromě vonných léčivých silic obsahují koprová semena i velké množství minerálních látek (vápník, fosfor). Odvar z nich posílí vlasy a nehty. Žvýkání semen osvěží dech.
Tip:
Pokud si chcete kopr uchovat i přes zimu, je dobré ho zamrazit, tím si uchová své aroma. Upěchujte kopr do předem vybrané nádoby tak, aby se vám později dal snáze vyndat.