Jak pěstovat cukety a dýně ze semen
Cukety (někdy také cukýny) a dýně se v posledních letech staly oblíbené nejen při přípravách zdravých pokrmů, ale především u zahrádkářů. Bez problémů si je můžete vypěstovat i v našich středoevropských podmínkách. Jejich pěstování neklade na pěstitele žádné mimořádné nároky a lze je pěstovat například u rekreačních objektů, protože nepotřebují pravidelnou péči.
Předpěstovat – ano či ne?
V našich podmínkách cukety či dýně bez problémů vyrostou z přímého výsevu na záhon. Pokud je však chcete pěstovat v chladnějších oblastech anebo zkrátit dobu mezi výsevem a sklizní, pak doporučujeme si rostliny předpěstovat. Pro pěstování ze semen, ať už pro přesazení nebo přímo na záhoně, hovoří i finanční aspekt. Semena jsou vždy levnější než zakoupené sazenice.
Rady pro předpěstování
K předpěstování se hodí rašelinové květináče, v nichž pak rostliny sází přímo na záhon. Je samozřejmě možné použít i běžné umělohmotné kelímky, ale při přesazování je třeba dbát, aby se nenarušil kořenový bal rostliny, což by zpomalilo její růst. Při předpěstování nechte semenáčkům dostatek místa, tedy přibližně 10 cm2. Pozornost věnujte i světelným podmínkám. Semena vzcházejí poměrně snadno a první rostlinky se objeví do 10 dnů.
Doba výsadby na záhon
Vzešlé sazenice či semena vysaďte na záhon až v druhé polovině května a před výsadbou je můžete postupně otužovat snížením teploty nebo přenášením ven. Cuketám a dýním se bude dařit na teplém a chráněném stanovišti, kde půdu obohatíte kompostem. Dbejte, aby rostliny měly dostatek místa a dostatek vláhy. Během vegetace přihnojujte organickými hnojivy a odstraňujte plevel. Půdu můžete i mulčovat.
Růst a sklizeň
Cukety a dýně jsou rostliny, které mohou dorůstat velkých rozměrů, k čemuž je nutné přizpůsobit místo jejich pěstování. Nejnáročnější jsou plazivé odrůdy, naopak keříčkové mají nároky na prostor nižší. Výhodou je, že netrpí plísní okurkovou ani dalšími plísňovými chorobami.
Plody se sklízí podle toho, jak je chcete využít v kuchyni. Nejlepší jsou mladé, kdy je můžeme konzumovat i bez tepelné úpravy. Cukety a dýně lze i skladovat. Dobře vyzrálé plody vydrží na chladném místě i několik týdnů.