Artyčok u nás příliš známý není, jak na jeho pěstování?
Artyčok zeleninový, jinak také kardový (Cynara scolymus), řadíme do rodu s pouhými 8 druhy. Tato rostlina může dosáhnout výšky až 2 metrů, má vzpřímený rozvětvený stonek a velké kožovité listy, zelené barvy na horní a šedavé barvy na spodní straně. Květy, seskupené v úbory, fialové barvy, jsou půvabné, působí velkolepě, a proto se používají také v květinářských kompozicích. Za lahůdku jsou považována jeho květní lůžka, které lze připravit na mnoho způsobů. Z listů či kořenů lze připravit léčivý odvar. Prospívá diabetikům, čistí a chrání játra a podporuje zdravé trávení.
Pěstování artyčoku je rozšířeno zejména v jižní Evropě a v severní Africe, vyžaduje totiž mírné klima. V našich klimatických podmínkách musíme rostliny v zimě chránit před vysokými mrazy. Stanoviště vyžadují artyčoky slunečné, výhřevné a chráněné. Prospívat budou v lehké, výživné, propustné půdě. Pozor však na zamokřenou půdu, ta způsobuje vymrzání. Artyčoky rozmnožujeme vegetativně odnožemi nebo jednodušeji semeny. Ta vyséváme začátkem března do truhlíků nebo do pařeniště a později přesazujeme do květináčů. Po zmrzlých vysazujeme dostatečně silné, otužilé rostlinky do volné půdy na vzdálenost 1 × 1 m. Během vegetace rostliny často okopáváme, zbavujeme plevele a přihnojujeme. Sklízíme dosud nerozkvetlé květní úbory, které mají mohutné vyvinuté masité lůžko a dužnaté zákrovní listeny. Stonky po odkvětu uřežeme u země, dlouhé listy zkrátíme a rostlinu na zimu obložíme listím a přikryjeme chvojím.
V kuchyni využijeme mladé úbory květů,které sbíráme dříve, než rozkvetou, a okamžitě potíráme řezné plochy citronem, aby nezhnědly. Konzumujeme uvařené dužnaté lůžko a masité části spodních listenů. Artyčoky mají vyšší obsah hořčinů, vitaminů skupiny B, draslíku, vápníku i železa, inulinu, flavonoidů, taninu, organických kyselin a solí a řadu dalších prospěšných látek.
Artyčoky mají skvělé dietetické vlastnosti – hodí se pro diabetiky, protože obsahují inulin, vhodné jsou i pro pacienty se žlučníkovými chorobami, záněty nebo s cirhózou jater. Konzumací artyčoků podpoříme detoxikační činnost jater, tvorbu a vylučování žluči i trávicích enzymů, kdy zlepšuje trávení i látkovou výměnu. Jeho účinky jsou i protialergické, což se uplatňuje především při léčbě ekzémů.